Desembrood
In onze winkel aan de springweg verkopen wij bakmixen van onze broodrecepten; desem blond & desem bruin. Voor het recept kan je gebruik maken van onze verse desemstarter. Meng dat met wat tijd en aandacht en smullen maar!

Recept KEEK mix blond/bruin
Ingrediënten mix blond: Tarwebloem t55, Roggemeel, Volkoren meel super, Havermeel, Zeezout fijn*
Ingrediënten mix bruin: volkoren meel , tarwebloem t55, Havermeel, Roggemout gebrand, Zeezout fijn*
*alle ingrediënten zijn van biologische afkomst
SKAL NUMMER KEEK: 111920​​
​
Zelf toevoegen
- 
345 gr kraanwater, 25 graden 
- 
100 gr Desem 
​
Benodigdheden
- 
rijsmandje (kan ook zonder) 
- 
keukenmachine/mixer met deeghaken 
- 
theedoek 
- 
gietijzerenpan (geen probleem als je die niet hebt) 
- 
oven 
​
Stap 1
Doe eerst het water (25 graden) in een keukenmachine, voeg dan de desem toe en daarna de zak broodmix. Kneed dit met een deeghaak op een middelmatige stand voor 10 - 14 minuten.
Stap 2
Schep het deeg in een grote plastic bak en dek af met een vochtige doek. Vouw het deeg om; maak je handen nat, rek een kant van het deeg uit en vouw het terug over de rest. Dit doe je 3 keer met tussenpozen van 30 minuten.
Stap 3
Bedek het deeg met een theedoek en laat het deeg 2,5 uur tot 3 uur staan.
Stap 4
Strooi wat bloem op het werkblad en stort het deeg hierop. Laat het hier nog 15 minuten rusten.
Stap 5
Vorm het deeg met je handen tot een brood. Strooi wat bloem of tarwergries in je rijsmand en leg het deeg erin met de onderkant naar boven gericht. Dek het af met een schone theedoek en zet het deeg koel weg voor de volgende ochtend. (je kunt het deeg ook langer laten liggen, de smaak zal dan iets veranderen, bak het iig na 48 uur af)
 
Stap 6
verwarm de oven op 220 graden. Zet een gietijzerenpan met deksel in het midden van de oven en laat deze mee verwarmen. Heb je geen gietijzeren pan? Warm dan een bakplaat op in het midden van de oven.
Stap 7
Wanneer deze opgewarmd is stort je je deeg op een bebloemde snijplank, maak een mooie cm diepe snede in de bovenkant en laat je deeg van de plank in de pan glijden. Deksel erop en terug in de oven. Bak voor 30 minuten. Haal de deksel van de pan en bak na voor 5 minuten voor een krokante korst.
Stap 8
 
Klop op de onderkant van het brood, indien je een mooi hol geluid hoort is deze klaar. Leg hem op zijn zijkant om nog 10 minuten te rusten en voila..! Well done!
Tips
Wil je een extra knapperige korst? Zet dan een ovenbestendige bakje met wat water onderin de oven tijdens het voorverwarmen. Voeg nog wat water toe wanneer je het brood in de oven zet.
