Keek starter
Bij ons in de winkel kan je een portie verse desem aanschaffen. Dit is een natuurlijke gistcultuur die ontstaat meel en water mengt en dit rustig laat staan. Het fermentatieproces maakt de gistcultuur die ontstaat met de tijd steeds rijker. Onze desem is geboren in 2016 en gaat dus al heel wat jaartjes mee! Om hem in leven te houden moet je de starter voeden.
Lees hieronder stap voor stap hoe dat in zijn werk gaat.

Een desemstarter kan je zowel slapend als actief bewaren. Wanneer je de starter actief bewaard kan je er direct brood mee gaan bakken, laat je de starter slapen dan moet je de starter weer 'wakker' maken. Wanneer je de starter bij ons koop is hij gekoeld en slaapt hij. Volg 'werkwijze slapende starter' om hem actief te maken. Bak je vaak brood, houdt dan de starter actief met 'werkwijze actief houden'. Wil je hem laten slapen zet hem dan in de koelkast. Wil je bijna brood gaan maken? Volg actief voeden.
​
Werkwijze slapende starter
​
​​
Dag 1, rond 11 uur
ACTIVEREN
Doe 100 ml warm (40-45 graden)  water in een bakje, voeg hier een 20 gram slapende KEEK desem uit de koeling en 100 gram roggemeel aan toe, Roer tot een glad mengsel. Zet het bakje afgedekt een nacht weg op kamertemperatuur (16-24 graden)
Dag 2, rond 7 uur
VOEDEN
Nu ruikt de starter licht zuur. Neem 10 gram van deze actieve desemcultuur en voeg 110 gram roggemeel en 150 gram warm water (40-45 graden) toe. Roer tot een glad mengsel. Zet het bakje afgedekt 3 uur weg op kamertemperatuur (20-24 graden).
Dag 2 rond 10 uur
READY
Je desemstarter is nu klaar voor gebruik! Volg het Keek broodrecept naar keuze.
​
​
​
​
Dag 1, rond 11 uur
VOEDEN
5 gram desem, 55 gram roggemeel, 75 gram warm water (45 graden). Goed roeren en afgedekt wegzetten op kamertemperatuur (16 tot 24 graden)​​
Dag 2, rond 7 uur
VOEDEN
5 gram desem, 55 gram roggemeel, 75 gram warm water (45 graden). Goed roeren en afgedekt wegzetten op kamertemperatuur (16 tot 24 graden)
Dag 2 rond 10 uur
READY
Je desemstarter heeft nu 3 uur gerust en is klaar voor gebruik! Volg het Keek broodrecept naar keuze.
​
Met overgebleven desem maak je opnieuw om 11 uur desem voor de volgende dag. Wat over is kan weg of deel je uit. Je desemcultuur ook weer in slaap brengen; zet hem in dit stadium in de koelkast.
​​
Werkwijze actieve starter
Tips & disclaimer
We kunnen het recept hier opschrijven maar veel zal afhangen van factoren die je zelf moet gaan aanvoelen.​
​​
Een desemcultuur doet het goed op de juiste voeding, schone start bakjes, voldoende warmte, voldoende tijd.
​Zet je je desem te lang weg dan wordt hij te zuur, te koud dan kan ze zich wellicht niet voldoende ontwikkelen.
Denk ook aan het gebruik van het meel. In sommige meelsoorten zitten te weinig micro-organismen in om je starter goed te voeden.
Zo zijn er tal van kleine redenen. Belangrijkste is dat je een actieve desem krijgt die friszuur en yoghurtachtig ruikt.
Als je desem niet goed is zal je brood er zeker niet zo uitkomen als je wilt. Besteed hier dus tijd en aandacht aan!
​
Speel met temperatuur en tijd. Als je ruimte wat kouder is, bijv 16 graden, maak je het water wat je toevoegt 45 graden. Als het hoog zomer is en binnen 25 graden, voeg je water toe op bijv 35 graden en zo ga je per seizoen je weg vinden.
Heb je na 3 uur nog geen actieve desem zoals je hem graag ziet en ruikt? Zet hem iets langer en wellicht iets warmer nog een uur weg.
Lijkt je desem om welke reden dan ook niet meer te redden, haal een nieuwe slapende starter bij KEEK of elders, haal diep adem en begin opnieuw
​
Helaas hebben wij niet de tijd en ruimte om 1 op 1 met thuisbakkers mee te denken maar gelukkig zijn er veel bakforums en cursussen beschikbaar.
Indien je interesse hebt in een cursus/info avond van KEEK kun je dit vrijblijvend aangeven via info@keekutrecht.nl. Bij voldoende aanvragen maken we hier een namiddag of avond voor vrij en helpen we je graag verder!


